Chleb po warszawsku / Libristo.pl
Chleb po warszawsku

Kod: 12897470

Chleb po warszawsku

Autor Magdalena Stopa

Chleb jemy kazdego dnia, rzadko jednak zastanawiamy sie nad tym, kto go upiekl. A to wcale nie jest bez znaczenia. Ksiazka przygotowana przez Magdalene Stope (tekst) i Federico Caponiego (zdjecia) zostala poswiecona pietnastu stol ... więcej


Niedostępna

Powiadomienie o dostępności

Dodaj do schowka

Zobacz książki o podobnej tematyce

Powiadomienie o dostępności

Powiadomienie o dostępności


Akceptacja - Zgłaszając nam chęć otrzymania powiadomienia, akceptujesz warunki Regulaminu

Będziemy sprawdzać dostępność książki za Ciebie

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać od nas powiadomienie,
gdy książka będzie dostępna. Proste, prawda?

Więcej informacji o Chleb po warszawsku

Opis

Chleb jemy kazdego dnia, rzadko jednak zastanawiamy sie nad tym, kto go upiekl. A to wcale nie jest bez znaczenia. Ksiazka przygotowana przez Magdalene Stope (tekst) i Federico Caponiego (zdjecia) zostala poswiecona pietnastu stolecznym piekarniom, firmom rodzinnym, zrzeszonym w cechu, ktore na przekor presji wspolczesnych technologii, nadal przygotowuja zdrowe pieczywo. Ich wlasciciele szanujac swoje rzemieslnicze korzenie, zachowuja receptury rodzicow i dziadkow. Nadal pieka chleb zytni przygotowywany tradycyjna, czasochlonna metoda wyprowadzania naturalnego zakwasu i nie wierza w zwyciestwo pieczywa nafaszerowanego chemia. Magdalena Stopa opisala nie tylko najciekawsze firmowe wyroby, ale tez historie piekarn zrzeszonych w warszawskim cechu. A sa one rownie niezwykle jak historia samego miasta. Wiekszosc firm ma za soba nie tylko zmagania z komunizmem, ale tez doswiadczenie wojny. W najstarszej z nich pracuje juz piate pokolenie, a sciane zdobi dyplom mistrzowski pamietajacy czasy caratu. Autorka przedstawila rowniez dluga historie warszawskiego cechu piekarzy. Zalozony w 1520 roku, zbliza sie do obchodow swego 500-lecia. Ksiazke ilustruja fotoreportaze Federico Caponiego, wloskiego fotografa urodzonego we Florencji, a od kilku lat mieszkajacego w Warszawie. W wysmakowany sposob oddaja urok recznej pracy oraz urode chleba, naszego najbardziej powszechnego pozywienia. Ilustracje uzupelnia kilkadziesiat archiwalnych zdjec, w tym wiele nigdy nie publikowanych, pochodzacych z rodzinnych zbiorow bohaterow ksiazki.

Szczegóły książki

Kategoria Książki po polsku Kucharstwo. Żywność. Gastronomia


250 000
zadowolonych klientów

Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.


Paczkomat 12,99 ZŁ 31975 punktów

Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies


Konto: Logowanie
Wszystkie książki świata w jednym miejscu. I co więcej w super cenach.

Koszyk ( pusty )

Kup za 299 zł i
zyskaj darmową dostawę.

Twoja lokalizacja: