Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6 / Libristo.pl
Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6

Kod: 12881150

Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6

Autor Tomasz Waliszewski

Tom przedstawia badania nad miejscem i rola oliwki w gospodarce rolnej rzymskiej i bizantynskiej Syro-Palestyny, w ujeciu srodowiskowym, technologicznym, spolecznym oraz ekonomicznym. Autor opisuje regionalny rozwoj uprawy oliwek ... więcej

920.60


Dostępna u dostawcy w małych ilościach
Wysyłamy za 10 - 14 dni

Potrzebujesz więcej egzemplarzy?Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem większej ilości egzemplarzy, skontaktuj się z nami, aby sprawdzić ich dostępność.


Dodaj do schowka

Zobacz książki o podobnej tematyce

Podaruj tę książkę jeszcze dziś
  1. Zamów książkę i wybierz "Wyślij jako prezent".
  2. Natychmiast wyślemy Ci bon podarunkowy, który możesz przekazać adresatowi prezentu.
  3. Książka zostanie wysłana do adresata, a Ty o nic nie musisz się martwić.

Dowiedz się więcej

Więcej informacji o Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6

Za ten zakup dostaniesz 538 punkty

Opis

Tom przedstawia badania nad miejscem i rola oliwki w gospodarce rolnej rzymskiej i bizantynskiej Syro-Palestyny, w ujeciu srodowiskowym, technologicznym, spolecznym oraz ekonomicznym. Autor opisuje regionalny rozwoj uprawy oliwek oraz jej rozprzestrzenianie sie w czasie i przestrzeni, rozwaza typologie i chronologie instalacji do produkcji oliwy w ich kontekscie wiejskim i miejskim, a takze ekonomiczne aspekty produkcji oraz logistyke zwiazana z transportem i dystrybucja oliwy z oliwek. Ksiazke rozpoczyna syntetyczna prezentacja produkcji oliwy w rzymskiej i bizantynskiej Syro-Palestynie oparta w duzej mierze na danych przedstawionych w drugiej czesci ksiazki oraz w internetowej bazie danych (www.elaion.uw.edu.pl). Zawiera ona nowe dane z terenow Syrii, Libanu i Jordanii, a takze przeglad informacji z terenu Palestyny uwzgledniajacy najnowsze odkrycia. Uprawa oliwek stanowila istotny element starozytnego rolnictwa, lezacego u podstaw antycznej gospodarki, dlatego literatura tego przedmiotu - zarowno ta z czasow antycznych jak i wspolczesna - jest niezmiernie rozlegla. Oleoculture was always an important part of ancient agriculture, which was the mainstay of the ancient economy and the writing on the subject, both ancient and modern, is immense. The present study centers upon the place of the olive in the agricultural regimes and economies of Roman and Byzantine Syria-Palestine, exploring them in environmental, technological, social and, when possible, economic contexts. The book opens with a synthetic presentation of oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine, based for the most part on data, which is gathered and presented in the second part as well as in an online resource, comprising new evidence from Syria, Lebanon and Jordan, as well as an overview of previously available data from Palestine, supplemented with information on the latest discoveries. The author explores the regional origins of olive cultivation and its wanderings across time and space, discussing typology and chronology of oil facilities and their rural and urban contexts, as well as the economics of production and logistics of olive oil distribution.

Szczegóły książki

920.60

Ulubione w innej kategorii


250 000
zadowolonych klientów

Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.


Paczkomat 12,99 ZŁ 31975 punktów

Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies


Konto: Logowanie
Wszystkie książki świata w jednym miejscu. I co więcej w super cenach.

Koszyk ( pusty )

Kup za 299 zł i
zyskaj darmową dostawę.

Twoja lokalizacja: