Ostatnia szansa zeby dobrze zjesc / Libristo.pl
Ostatnia szansa zeby dobrze zjesc

Kod: 12909128

Ostatnia szansa zeby dobrze zjesc

Autor Gina Mallet

Gdzie sie podzialy wszystkie dobre rzeczy z naszych talerzy? To pytanie lezy u podstaw ksiazki Giny Mallet, ktora barwnie i z rozmachem opisuje burzliwe dzieje naszej codziennej zywnosci. W ciagu ostatnich piecdziesieciu lat stos ... więcej


Niedostępna

Powiadomienie o dostępności

Dodaj do schowka

Zobacz książki o podobnej tematyce

Powiadomienie o dostępności

Powiadomienie o dostępności


Akceptacja - Zgłaszając nam chęć otrzymania powiadomienia, akceptujesz warunki Regulaminu

Będziemy sprawdzać dostępność książki za Ciebie

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać od nas powiadomienie,
gdy książka będzie dostępna. Proste, prawda?

Więcej informacji o Ostatnia szansa zeby dobrze zjesc

Opis

Gdzie sie podzialy wszystkie dobre rzeczy z naszych talerzy? To pytanie lezy u podstaw ksiazki Giny Mallet, ktora barwnie i z rozmachem opisuje burzliwe dzieje naszej codziennej zywnosci. W ciagu ostatnich piecdziesieciu lat stosunek do zywnosci zmienil sie drastycznie: zamiast sie nia cieszyc, zaczelismy sie jej bac. Pod wplywem alarmujacych odkryc specjalistow od zywienia i surowych zalecen lekarzy z naszych stolow zniknely stare dobre potrawy i dania, a wraz z nimi tradycyjne wiezi spajajace tych, ktorzy kiedys zwykli dzielic wspolny posilek. Czerpiac z wlasnych bogatych wspomnien i doswiadczen, Mallet opowiada historie zmiennych kolei losu pieciu podstawowych skladnikow naszej codziennej diety. Jak do tego doszlo, ze pospolite jajko, oskarzone przez nauke o szerzenie chorob, stanelo na krawedzi wymarcia? Dlaczego wojna z bakteriami doprowadzila do kulturowego rozlamu pomiedzy Europa i Ameryka, a dalsze istnienie sera produkowanego z surowego mleka stanelo pod znakiem zapytania? Jak to sie stalo, ze tak tradycyjna strawa jak wolowina zostala wykleta z naszych kuchni? Dlaczego nie mozemy, tak jak ogrodnicy w czasach wiktorianskich, uprawiac stu odmian groszku, i dlaczego pomidor skutecznie stawil opor postepujacej industrializacji zywnosci, podczas gdy niegdys rownie pospolite jablko zanika w diecie zachodnich cywilizacji?

Szczegóły książki

Kategoria Książki po polsku Kucharstwo. Żywność. Gastronomia


250 000
zadowolonych klientów

Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.


Paczkomat 12,99 ZŁ 31975 punktów

Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies


Konto: Logowanie
Wszystkie książki świata w jednym miejscu. I co więcej w super cenach.

Koszyk ( pusty )

Kup za 299 zł i
zyskaj darmową dostawę.

Twoja lokalizacja: