Kod: 12897430
Reprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz - byly inspektor winnic w Austro-Wegrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. ... więcej
Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać od nas powiadomienie,
gdy książka będzie dostępna. Proste, prawda?
Reprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz - byly inspektor winnic w Austro-Wegrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara sie przy tym, by wiadomosci byly dla wszystkich zrozumiale kladac nacisk na praktyczna strone tematu. Na poczatku ksiazki pojawiaja sie definicje wina naturalnego i sztucznego. W I czesci autor rozbudza nasze zmysly wzroku, smaku i powonienia, bysmy mogli zrozumiec i poczuc "kwiat" lub "bukiet" poprzez praktyczna probe wina. Poznajemy przy tym kiperskie wyrazenia. W czesci II Niklewicz uswiadamia jak mozna za pomoca przyrzadow ocenic sklad chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, ktora pozniej wykorzystujemy w czesci III do postawienia diagnozy w przypadkach chorob i wad wina, spowodowanych m.in. obecnoscia mikroorganizmow, np. obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie sie wina. Podaje nam rowniez recepture na wazenie octu winnego. W IV czesci autor uczy nas technicznych metod, takich jak: sciaganie, klarowanie oraz podaje sposoby postepowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, watpliwym. Dowiadujemy sie o srodkach czyszczacych wino, by potem przejsc do tematu ogrzewania wina. W czesci V informuje o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania trunku w butelkach. Czesc VI zapoznaje nas z winem z drozdzy winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win. Czesc VII to kompendium wiedzy o drozdzach, winach slodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach slodkich i likierowych, winach bialych i czerwonych. Ponadto autor zapoznaje nas z urzadzeniami w piwnicy i daje dobre rady na temat przechowywania win w beczkach. W jednym woluminie znajduje sie VII czesci (lacznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekscie.) Pierwsze trzy czesci zostaly wydane w 1895 r. nakladem autora. Pozostale cztery w 1896 r. W ksiazce zachowana zostala ciaglosc numeracji.
Kategoria Książki po polsku Kucharstwo. Żywność. Gastronomia Potrawy. Napoje. Żywność Napoje. Alkohole
Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.
Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies
Dobre na wszystkich stronach
Koszyk ( pusty )