Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo / Libristo.pl
Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo

Kod: 12897430

Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo

Autor Konrad Niklewicz

Reprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz - byly inspektor winnic w Austro-Wegrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. ... więcej


Niedostępna

Powiadomienie o dostępności

Dodaj do schowka

Zobacz książki o podobnej tematyce

Powiadomienie o dostępności

Powiadomienie o dostępności


Akceptacja - Zgłaszając nam chęć otrzymania powiadomienia, akceptujesz warunki Regulaminu

Będziemy sprawdzać dostępność książki za Ciebie

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać od nas powiadomienie,
gdy książka będzie dostępna. Proste, prawda?

Więcej informacji o Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo

Opis

Reprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz - byly inspektor winnic w Austro-Wegrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara sie przy tym, by wiadomosci byly dla wszystkich zrozumiale kladac nacisk na praktyczna strone tematu. Na poczatku ksiazki pojawiaja sie definicje wina naturalnego i sztucznego. W I czesci autor rozbudza nasze zmysly wzroku, smaku i powonienia, bysmy mogli zrozumiec i poczuc "kwiat" lub "bukiet" poprzez praktyczna probe wina. Poznajemy przy tym kiperskie wyrazenia. W czesci II Niklewicz uswiadamia jak mozna za pomoca przyrzadow ocenic sklad chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, ktora pozniej wykorzystujemy w czesci III do postawienia diagnozy w przypadkach chorob i wad wina, spowodowanych m.in. obecnoscia mikroorganizmow, np. obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie sie wina. Podaje nam rowniez recepture na wazenie octu winnego. W IV czesci autor uczy nas technicznych metod, takich jak: sciaganie, klarowanie oraz podaje sposoby postepowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, watpliwym. Dowiadujemy sie o srodkach czyszczacych wino, by potem przejsc do tematu ogrzewania wina. W czesci V informuje o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania trunku w butelkach. Czesc VI zapoznaje nas z winem z drozdzy winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win. Czesc VII to kompendium wiedzy o drozdzach, winach slodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach slodkich i likierowych, winach bialych i czerwonych. Ponadto autor zapoznaje nas z urzadzeniami w piwnicy i daje dobre rady na temat przechowywania win w beczkach. W jednym woluminie znajduje sie VII czesci (lacznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekscie.) Pierwsze trzy czesci zostaly wydane w 1895 r. nakladem autora. Pozostale cztery w 1896 r. W ksiazce zachowana zostala ciaglosc numeracji.

Szczegóły książki

Kategoria Książki po polsku Kucharstwo. Żywność. Gastronomia Potrawy. Napoje. Żywność Napoje. Alkohole

Ulubione w innej kategorii


250 000
zadowolonych klientów

Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.


Paczkomat 12,99 ZŁ 31975 punktów

Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies


Konto: Logowanie
Wszystkie książki świata w jednym miejscu. I co więcej w super cenach.

Koszyk ( pusty )

Kup za 299 zł i
zyskaj darmową dostawę.

Twoja lokalizacja: