Kod: 12874433
Rozsmakuj sie w historii dawnych Slowian! Gdy myslimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym sredniowieczu, zazwyczaj przychodza nam do glowy dwie rzeczy: mieso i piwo. Jednak menu dawnych Slowian bylo o wiele bard ... więcej
Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać od nas powiadomienie,
gdy książka będzie dostępna. Proste, prawda?
Rozsmakuj sie w historii dawnych Slowian! Gdy myslimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym sredniowieczu, zazwyczaj przychodza nam do glowy dwie rzeczy: mieso i piwo. Jednak menu dawnych Slowian bylo o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Pawel Lisowie jako pierwsi w Polsce podjeli sie odtworzenia wczesnosredniowiecznych slowianskich przepisow i smakow, bazujac zarowno na wlasnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Zmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu zioloznawstwa. Efektem ich badan jest opowiesc o roznorodnych aspektach kultury Slowian - potrawach, zwyczajach, ziolach, technikach kulinarnych. Dowiemy sie z niej, jaka jest geneza rosolu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie sie go gotowalo, jakich przypraw uzywano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie slyszal o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w slowianskich kuchniach oraz kim naprawde byl Piast. Ponadto autorzy przygotowali okolo 120 przepisow, miedzy innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, miesa, miod pitny, ktore mozemy przyrzadzic we wspolczesnych kuchniach. Znajdziemy tu rowniez porady, jak gotowac w glinianych garnkach, wedzic owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Ksiazke wzbogacaja felietony dotyczace zycia i obyczajow dawnych Slowian oraz szczegolowy wykaz produktow spozywczych, ktorymi dysponowali nasi przodkowie. Hanna Lis - z zawodu bibliotekarz, z zamilowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Slowian. Specjalizuje sie w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnosredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesieciu lat stale wspolpracuje z Muzeum Nadwislanskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doswiadczalnej "Pozywienie Slowian". Wyniki swoich badan opublikowala w ksiazkach: "Archeologia doswiadczalna w Muzeum Nadwislanskim" i "Archeologia doswiadczalna w Grodzisku Zmijowiska". Wspolautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku ksiazki "Kuchnia Slowian. O zywnosci, potrawach i nie tylko...". Pawel Lis - archeolog, wykladowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Zmijowiska, oddzialu Muzeum Nadwislanskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomyslodawca i tworca funkcjonujacego tam osrodka archeologii doswiadczalnej. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii. Od roku 2004 organizator Warsztatow Archeologii Doswiadczalnej, w trakcie ktorych realizowane sa programy poswiecone wczesnosredniowiecznej ceramice naczyniowej, pozywieniu Slowian, metalurgii i obrobce zelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Dorobek pierwszych dziesieciu lat archeologicznych eksperymentow opublikowany zostal w pracach zbiorowych pod jego redakcja: "Archeologia doswiadczalna w Muzeum Nadwislanskim" i "Archeologia doswiadczalna w Grodzisku Zmijowiska". Wspolautor wydanej w roku 2009 ksiazki "Kuchnia Slowian. O zywnosci, potrawach i nie tylko...".
Kategoria Książki po polsku Kucharstwo. Żywność. Gastronomia Potrawy. Napoje. Żywność Kuchnia regionalna
Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.
Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies
Dobre na wszystkich stronach
Koszyk ( pusty )