W garnku kultury / Libristo.pl
W garnku kultury

Kod: 12902018

W garnku kultury

Przygotowujac i spozywajac jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektorzy kreuja te opowiesci swiadomie, inni nie. Lektura ksiazki "W garnku kultury" moze byc krokiem w kierunku poglebienia swiadomosci kulinarnych sygnalow, jakie wysylam ... więcej

30.64

Zwykle: 39.90 zł

Oszczędzasz 9.26 zł


Dostępna u dostawcy
Wysyłamy do 4 dni
Dodaj do schowka

Zobacz książki o podobnej tematyce

Bon podarunkowy: Radość gwarantowana

Wzór bonu podarunkowegoDowiedz się więcej

Więcej informacji o W garnku kultury

Za ten zakup dostaniesz 18 punkty

Opis

Przygotowujac i spozywajac jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektorzy kreuja te opowiesci swiadomie, inni nie. Lektura ksiazki "W garnku kultury" moze byc krokiem w kierunku poglebienia swiadomosci kulinarnych sygnalow, jakie wysylamy kazdego dnia (i jakie do nas docieraja, wysylane przez innych). Ksiazka podzielona zostala na trzy zasadnicze czesci o zroznicowanej tematyce. Pierwsza - "Jedzenie w (nie)swiadomosci" - zawiera teksty, ktorych autorzy podejmuja refleksje nad funkcjami, jakie spelnia jedzenie w naszym codziennym zyciu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawe z wyjatkowego potencjalu kulinariow w wyrazaniu i kreowaniu naszej tozsamosci, systemu wartosci itd. Jednak kulinaria zwiazane sa nie tylko z czynnoscia spozywania, ale tez ogladania i tworzenia. Dlatego druga czesc ksiazki poswiecona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia". Trzecia czesc ksiazki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doswiadczen. Od razu zatem ostrzegamy, ze tym razem nie bedzie smacznie i przyjemnie. Podjete tam zostaja bowiem rozwazania nad tymi kontekstami jedzenia, ktore zwykle sa pomijane jako wstydliwe, szokujace, wkraczajace w przestrzen tabu: glod, kanibalizm, wydalanie itd. Spis tresci Aleksandra Drzal-Sierocka, Wstep Wieslaw Godzic, Aleksandra Klesta-Nawrocka, Lucyna Zembowicz, Marta Dymek, Radoslaw Muniak, Jesc! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty) CZlSC I: Jedzenie w (nie)swiadomosci Joanna Mroczkowska, Praca w domu czy w gospodarstwie: wartosciowanie zajec domowych kobiet wiejskich Dominika Potkanska, Zmierzch epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspolne zakupy ekologicznej zywnosci ksztaltuja tozsamosc spoleczna mlodych Polakow. Odradzajacy sie ruch zywieniowy kooperatyw spozywczych w Polsce - przyklad Warszawy Ariel Modrzyk, Marnotrawstwo zywnosci. Zarys podstawowych uwarunkowan ekonomicznych i kulturowych Agnieszka Dlugosz, Tomasz Trabinski, Uwazne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codziennosci CZlSC II: Medialne i artystyczne konteksty jedzenia Karol Jachymek, Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie Joanna Jesman, Sztuka kulinarna postczlowieka, czyli bioartystyczny Master Chef Monika Sonta, Blogowi profesjonalisci w kuchni, czyli o energii spolecznej przelozonej na internetowe statystyki Katarzyna Twardowska, "Baby do garow! ", czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej Agata Ciaston, Kucharz na szklanym ekranie, czyli o roznych obliczach programow kulinarnych CZlSC III: Nieprzyjemne jedzenie Mateusz Skrzeczkowski, Sprawstwo w obliczu granicznego doswiadczenia glodu w lagrze - niemoralnosc heroicznej etyki Radoslaw Filip Muniak, Filozofia kanibalizmu Aleksandra Drzal-Sierocka, Food film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie zarcie, Super Size Me oraz Kucharz, zlodziej, jego zona i jej kochanek

Szczegóły książki

Kategoria Książki po polsku Kucharstwo. Żywność. Gastronomia

30.64

Ulubione w innej kategorii


250 000
zadowolonych klientów

Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.


Paczkomat 12,99 ZŁ 31975 punktów

Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies


Konto: Logowanie
Wszystkie książki świata w jednym miejscu. I co więcej w super cenach.

Koszyk ( pusty )

Kup za 299 zł i
zyskaj darmową dostawę.

Twoja lokalizacja: