Kod: 12930085
Teksty zebrane w ksiazce "Terytoria smaku" pokazuja, po pierwsze, przydatnosc problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk spolecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i roznorodna problematyka dobrze oddaje ... więcej
Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać od nas powiadomienie,
gdy książka będzie dostępna. Proste, prawda?
Teksty zebrane w ksiazce "Terytoria smaku" pokazuja, po pierwsze, przydatnosc problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk spolecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i roznorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowosc kultury wspolczesnej i dowodzi zasadnosci spojrzenia na kulture, relacje miedzyludzkie - spory, konflikty, wiezi - przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W swietle zgromadzonych tekstow widac, ze zjawiska, ktore wydaja sie zwykle, codzienne i banalne, moga stanowic o scieraniu sie i walce roznych tendencji i roznych wartosci: tradycji i nowoczesnosci, lokalnosci i globalnosci, postu i karnawalu, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w analizie kultury wspolczesnej i jej charakterystycznych cech. z recenzji prof. dr hab. Elzbiety Tarkowskiej
Kategoria Książki po polsku Kucharstwo. Żywność. Gastronomia
Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.
Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies
Dobre na wszystkich stronach
Koszyk ( pusty )
Twoja lokalizacja: