Kod: 12909568
Pierwsza w Polsce ksiazka poswiecona kuchni ukrainskiej! W swojej debiutanckiej ksiazce kucharskiej Ukraina Smakow Aniela Redelbach - pochodzaca z Wolynia zawodowa kucharka - odkrywa przed polskimi czytelnikami bogactwo ukrains ... więcej
Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać od nas powiadomienie,
gdy książka będzie dostępna. Proste, prawda?
Pierwsza w Polsce ksiazka poswiecona kuchni ukrainskiej! W swojej debiutanckiej ksiazce kucharskiej Ukraina Smakow Aniela Redelbach - pochodzaca z Wolynia zawodowa kucharka - odkrywa przed polskimi czytelnikami bogactwo ukrainskiej kuchni. Tych, ktorzy do tej pory mysleli, ze nasi wschodni sasiedzi gotuja i jedza podobnie do nas, czeka niespodzianka: winegret, ktory nie jest sosem, zapiekanka, ktora jest ciastem, pyrogy, ktore nie maja nic wspolnego z pierogami i ikra - bez rybich jajeczek. "Na temat historii, jezyka czy polityki w kontekscie polsko-ukrainskim trudno cokolwiek jeszcze dodac. Natomiast temat smaku, z ktorym ciagle spotykamy sie w naszym codziennym zyciu, jest niewyczerpany. Dlatego powstala ta ksiazka - zaproszenie do Ukrainy Smakow" - pisze we wstepie Autorka. Kuchnia od A do Z W Ukrainie Smakow znajdziemy okolo 50 przepisow kuchni ukrainskiej w aranzacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania glownego, przekasek na kazda pore dnia, a nawet zakasek, ktore beda swietnym uzupelnieniem wszelkich trunkow. W ksiazce nie zabraklo oczywiscie takze dan glownych: zup, potraw miesnych, rybnych i macznych. Wisienka na torcie sa slodkosci - wypieki i desery - oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukrainskiej to swietne urozmaicenie codziennego i swiatecznego jadlospisu. Warto przekonac sie osobiscie, jakie efekty da eksperymentowanie z laczeniem potraw polskich i ukrainskich, choc wszystko wskazuje na to, ze mozemy spodziewac sie tu raczej harmonii niz dysonansu. Uczta dla oka Wszystkie przepisy w Ukrainie Smakow zyskaly wspaniala oprawe graficzna w postaci "apetycznych" calostronicowych fotografii potraw przyrzadzonych przez Aniele Redelbach. Co wiecej, kazdy przepis jest wzbogacony krotkim tekstem, ktory przybliza czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukrainskiej tradycji kulinarnej oraz zwiazane z nia prywatne wspomnienia Autorki. Kulturowy miszmasz Aniela Redelbach pochodzi z Wolynia na Ukrainie, a od 10 lat mieszka w Polsce. Przyrzadzania tradycyjnych ukrainskich potraw nauczyla sie od babc i rodzicow, a tajniki kuchni z roznych zakatkow swiata zglebila pod okiem najlepszych szefow kuchni. Sama rowniez uczy - prowadzi warsztaty kulinarne - nie tylko ukrainskie, ale tez francuskie, gruzinskie czy tajskie. Brala udzial w ukrainskiej edycji programu "Hell's Kitchen" i warsztatach Kuchni +. Gotowanie jest dla niej niekonczaca sie przygoda - ciagle podrozuje, odkrywajac nowe smaki. Gdziekolwiek jedzie, uczy sie przyrzadzac lokalne potrawy i doslownie "od kuchni" poznaje nowe kultury. W kuchni jej podpoznanskiego domu przeplataja sie akcenty ukrainskie, polskie i zupelnie egzotyczne. Do tego samego ma zachecac jej debiutancka ksiazka, dzieki ktorej - jak wierzy Autorka - ukrainskie potrawy pojawia sie na polskich stolach.
Kategoria Książki po polsku Kucharstwo. Żywność. Gastronomia Potrawy. Napoje. Żywność Kuchnia regionalna
Od roku 2008 obsłużyliśmy wielu miłośników książek, ale dla nas każdy był tym wyjątkowym.
Copyright! ©2008-24 libristo.pl Wszelkie prawa zastrzeżonePrywatnieCookies
Dobre na wszystkich stronach
Koszyk ( pusty )